بامداد پنجشنبه ۵ اسفند، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از هفتهها گمانه زنی، بالاخره فرمان حمله نظامی همه جانبه به اوکراین را صادر کرد.
به گزارش «انتخاب»، روز گذشته یک مقام ارشد اوکراینی گفت تا کنون نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر توانستهاند مناطق تحت بمباران را از طریق کریدورهای بشردوستانه ترک کنند.
بر اساس تازهترین آماری که روز دوشنبه توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل منتشر شد، بیش از ۲.۸ میلیون نفر از زمان آغاز تهاجم روسیه در ۲۴ فوریه از اوکراین فرار کردهاند.
همچنین میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهوری اوکراین در توییتر اعلام کرد که مذاکرات میان روسیه و اوکراین وارد یک "توقف فنی" شده است. هدف از این توقف "کار بیشتر در کارگروهها برای روشن ساختن تعریف یکایک مفاهیم است".
آخرین اخبار و تحولات مربوط به حمله روسیه به اوکراین را بخوانید.
از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین و اعمال تحریمهای بیسابقه جامعه جهانی بهویژه اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و شرکتهای بزرگ چند ملیتی علیه روسیه، هزاران نفر از شهروندان این کشور به ارمنستان مهاجرت کردهاند.
به همین دلیل اکنون همزمان با خروج صدها تن از کارکنان شرکتهای غربی از روسیه، روزانه بیش از ۳۰ پرواز نیز از شهرهای مختلف این کشور به مقصد ایروان، پایتخت ارمنستان انجام میشود.
مسافران این هواپیماها روسهایی هستند که از ابتدای ماه مارس با انتشار شایعاتی مبنی بر اینکه روسیه به زودی مرزهایش را خواهد بست، ترجیح دادهاند کشورشان را ترک کنند.
بسیاری از مردم روسیه در حالی راه مهاجرت را در پیش گرفتهاند که هیچ برنامه روشنی برای آینده ندارند و فقط تعدادی وسیله و شناسنامههایشان را به همراه دارند. شهروندان روسیه برای ورود به ارمنستان نیاز به دریافت ویزا ندارند.
یکی از شهروندان روسیه در این باره میگوید: «مرزها بسیار ناگهانی در همه جا در حال بسته شدن هستند. نمیدانستیم به کجا برویم و ارمنستان بهترین انتخاب بود. اکنون مدت یک هفته است که اینجا هستیم. ما مشکلات مالی داشتیم و در چنین وضعیتی برنامهریزی برای آینده سخت است، شاید فردا حملهای روی دهد و شاید هم همه چیز تمام شود. اصلا هیچ چیز روشن نیست.»
تحریم داد و ستدهای بانکی از مسیر ویزا و مسترکارت باعث شده است که افراد مجبور به باز کردن حسابهای محلی در ایروان شوند و به همین دلیل صفهای طولانی مقابل بانکها در پایتخت ارمنستان شکل گرفته است.
شرکتهای بسیاری نیز برای نقل مکان با وکلا مشورت میکنند و ارمنستان یک خط تلفن ویژه برای مشاوره با تازه واردان راه اندازی کرده است.
با این وجود هایکاز فانیان، اقتصاددان در ارمنستان با نگاهی خوشبینانه میگوید: «در اینجا ما با مهاجران آنهم به معنای کلاسیک کلمه سروکار نداریم. ما بیشتر با متخصصان ارشد آنهم با درآمد بالا سروکار داریم که باری بر دوش دولت ارمنستان نیستند. بخش فناوری اطلاعات ارمنستان با کمبود شدید متخصصان واجد شرایط روبرو است و اکنون با هجوم روسها، تعداد متخصصان فناوری اطلاعات افزایش مییابد. همچنین، این افراد در اینجا پول خرج میکنند، خانه اجاره میکنند، در هتل میمانند، به رستوران میروند و از سیستمهای حمل و نقل استفاده میکنند. همه اینها برای کسانی که این خدمات را ارائه میدهند خوب است.»
اما اکثر تازه واردها قصد ندارند برای همیشه در ارمنستان بمانند. آنها میخواهند از این مسیر ویزای ورود به یکی از کشورهای اروپایی را دریافت کنند و به آنجا بروند. بازگشت به خانه برای کسانی که علناً مخالف جنگ در اوکراین بودهاند نیز منتفی است. بویژه آنکه در روسیه قانون جدیدی برای مقابله با به اصطلاح «اخبار جعلی» وضع شده است و در چهارچوب آن میتوان با افرادی که اطلاعاتی درباره جنگ آنهم برخلاف روایتهای کرملین منتشر میکنند برخورد و آنها را به ۱۵ سال زندان محکوم کرد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز سهشنبه در پارلمان کانادا گفت از زمان آغاز جنگ روسیه علیه این کشور در مجموع ۹۷ کودک کشته شدهاند.
او که به صورت زنده و از طریق ویدئوکنفرانس در جلسه پارلمان حضور یافته بود گفت: «روسها تا کنون ۹۷ کودک را با بمباران مدرسهها، بیمارستانها وخانهها کشتهاند...شما به ما کمکهای نظامی و بشردوستانه میدهید، تحریمهای شدیدی اعمال کردهاید، اما میبینیم که متأسفانه چنین اقداماتی به جنگ پایان نداده است».
پیشتر صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، اعلام کرده بود ۱.۴ میلیون از ۳ میلیون پناهجوی اوکراینی را کودکان تشکیل میدهند.
شبکه فاکس نیوز آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد یک فیلمبردار این شبکه به نام پیر زاکرزوسکی در اوکراین کشته و یک خبرنگار دیگرش به نام بنجامین هال مجروح شده است.
بنابر اعلام فاکسنیوز، این اکیپ در حال جمعاوری اخبار در خارج از کییف پایتخت اوکراین بودند که خودروی آنها هدف آتش قرار گرفت.
یک مقام اروپایی خبر داد که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا هفته آینده به بروکسل سفر خواهد کرد.
بایدن در بروکسل در نشست سران کشورهای اروپایی شرکت خواهد کرد تا درباره اوضاع اوکراین به بحث بپردازد.
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که علیه ۱۵ شخص و نهاد روس تحریمهای جدیدی وضع کرده است.
وزارت خزانهداری آمریکا از اعمال تحریمهای جدید علیه ۱۵ شخص و نهاد روس خبر داد و گفت که تحریمهای جدید شامل رئیسجمهور بلاروس و یکی از نزدیکانش هم میشود.
امروز مقامات بریتانیا هم بسته جدیدی از تحریمها را علیه روسیه اعمال و اعلام کرد که این بسته جدید تحریمی شامل «شخصیتهای رسمی و مهم روسیه» است.
فهرست تحریمهای جدید شامل بیش از ۳۷۰ مقام دولتی و منطقهای، تجار و خانوادههای آنها و همچنین نمایندگان پارلمان است.
روسیه روز سهشنبه تحریمهایی را علیه «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه روسیه، «لوید آستین» وزیر دفاع، « جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی و « ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا نیز در لیست تحریمهای روسیه قرار دارند.
مسکو اعلام کرده که تحریمها اقدام متقابل در برابر تحریمهایی است که واشنگتن علیه روسیه از جمله «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه اعمال کرده است.
در لیست اعلام شده توسط کرملین، تحریمها به عنوان واکنش متقابل به شرایط روس هراسانه شدید توسط دولت کنونی آمریکا اعلام شده است.
در صدر لیست 13 نفری تحریمهای روسیه، جو بایدن و آنتونی بلینکن قرار دارند.«مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی، «ویلیام برنز» رئیس سیا، «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید در لیست تحریمها قرار دارند.
«هیلاری کلینتون» وزیر خارجه سابق، «هانتر بایدن» فرزند رئیس جمهور آمریکا نیز در لیست تحریمها قرار دارند.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه روسیه، تمام کسانی که در این لیست قرار دارند نمیتوانند وارد فدراسیون روسیه شوند هر چند که کرملین اعلام کرده مسکو ارتباط با مقامهای آمریکایی را در صورتی که در راستای منافع ملی آمریکا باشد، رد نمیکند.
یک مقام ارشد اوکراینی روز سهشنبه از شروع دور چهارم مذاکرات با هئیت روس خبر داد و بار دیگر بر خواست کشورش مبنی بر لزوم برقراری آتشبس فوری پیش از حل مشکلات موجود تاکید کرد.
میخائیلو پودولیاک، مذاکره کننده ارشد و مشاور ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین با انتشار توییتی خبر داد: «مذاکرات در جریان است.»
وی در ادامه یادآور شد که «آتشبس و خروج نیروهای روسیه از خاک اوکراین» در فهرست محورهای اصلی مذاکرات قرار دارد.
چهارمین دور گفتگوها میان هیئتهای مذاکره کننده روسیه و اوکراین پس از وقفهای یک روزه به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شده است.
دو طرف در پایان دور سوم با اشاره به پارهای مسائل فنی از توقف یک روزه خبرداده و با وعده از سرگیری گفتگوها در روز سهشنبه از هم جدا شده بودند.
مذاکرات بین مسکو و کییف روز دوشنبه بهصورت ویدئو کنفرانس آغاز شد. هیأت ها برای «وقفه فنی» با وعده از سرگیری مذاکرات در روز سه شنبه از هم جدا شده بودند.
هر دو طرف مناقشه طی روزهای اخیر نسبت به سرانجام مذاکرات ابراز خوشبینی کرده بودند، اگرچه کرملین روز سهشنبه اعلام کرد که انجام هرگونه «پیشبینی» و گمانه زنی در خصوص نتیجه مذاکرات هنوز زود است.
یکی از مشاوران ریاست جمهوری اوکراین امکان دستیابی به توافق صلح را تا ماه مه و شاید «خیلی زودتر از آن» پیشبینی کرده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید روسیه فهرستی ۴۰ هزار نفری از اعضای ارتش سوریه و شبهنظامیان نزدیک به آن برای اعزام به جنگ اوکراین تهیه کرده است.
کاخ کرملین چهار روز پیش گفت که از حضور داوطلبان از جمله اتباع سوری در کنار نظامیان خود در جنگ اوکراین استقبال میکند.
به گفته دیدهبان حقوق بشر سوریه مقامات روس به اعضای ارتش سوریه و شبهنظامیان آن وعده دادهاند که به ازای حضور در جنگ اوکراین رقمی معادل هزار یورو دریافت خواهند کردهاند.
این در حالی است که سربازان ارتش سوریه و شبهنظامیان وابسته به آن ماهانه رقمی معادل ۱۳ تا ۳۲ یورو دریافت میکنند.
رئیسجمهور اوکراین: اوکراین باید بداند درهای ناتو بهروی آن باز نیست. شنیده میشود اوکراین به ناتو نمی پیوندد، درست است باید آن را بپذیریم.
صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) روز سهشنبه اعلام کرد که هر ثانیه یک کودک در اوکراین آواره میشود.
دولت بریتانیا روز سهشنبه در اعتراض به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تحریمهایی تجاری علیه مسکو وضع کرد. ودکای روسی از جمله کالاهایی است که نام آن در میان محصولات تحریمشده دیده میشود.
سازمان بینالمللی مهاجرت روز سهشنبه اعلام کرد که شمار پناهجویان اوکراینی از سه میلیون نفر فراتر رفته است
به گفته وزارت دفاع بریتانیا، روسیه میخواهد یک منطقه جداییطلب در شهر خرسون اوکراین ایجاد کند. این وزارتخانه گفته است که روسیه احتمالا در حال برنامهریزی برای ایجاد یک دولت طرفدار روسیه در شهر تحت اشغال نیروهای روسی است و هدف روسیه اعمال "کنترل سیاسی" در مناطق اوکراین است
شبکه تلویزیونی روسیا الیوم: وزارت دفاع روسیه اعلام کرد نیروهای مسلح این کشور، کنترل کامل استان خرسون در جنوب اوکراین را در دست گرفتند.
گروههای امدادرسان در کییف، پایتخت اوکراین میگویند دو منطقه مسکونی این شهر صبح روز سهشنبه مورد حمله قرار گرفت. ارتش اوکراین این حملات را از نوع توپخانهای توصیف کرد.
بنا به گزارشها ساختمانی ۹ طبقه در شمال غربی کییف هدف یکی از این حملات بود. امدادگران میگویند که دستکم دو نفر در حملات صبح روز سهشنبه به کییف کشته شدند.
حملات توپخانهای به منطق مسکونی کییف در حالی صورت میگیرد که بر شدت درگیریها در اطراف پایتخت اوکراین افزوده شده است.
حملات روز دوشنبه به کییف نیز شماری کشته و مجروح بر جای گذاشته بود.
یک زن معترض به حمله نظامی روسیه به اوکراین دوشنبه شب در جریان پخش زنده پربینندهترین برنامه خبری تلویزیون روسیه با پلاکاردی در مقابل دوربین ظاهر شد.
یک سازمان غیردولتی مدافع حقوق بشر در روسیه نام این زن معترض را مارینا اووسیانیکووا اعلام کرد. بنا به همین گزارش او یکی از کارمندان شبکه تلویزیونی «پروی کانال» است.
گزارشها حاکی است که این زن معترض پس از حضور کوتاهش در مقابل دوربین بازداشت شد و به کمیساریای پلیس انتقال یافت.
بر روی پلاکاردی که مارینا اووسیانیکووا در دست داشت نوشته شده بود: «نه به جنگ! تبلیغات سیاسی را باور نکنید! به شما در اینجا دروغ میگویند.»
تنها استفاده از واژه «جنگ» برای توصیف حمله نظامی روسیه به اوکراین میتواند منجر به صدور حکم ۱۵ حبس برای معترضان در روسیه شود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که برق نیروگاه چرنوبیل که بیش از سه دهه پیش محل ناگوارترین سانحه هستهای جهان بود وصل شده است.
بنا به اعلام این نهاد بینالمللی مقامات اوکراین وصل جریان برق به این نیروگاه را به آژانس اطلاع دادهاند. بنا به همین گزارش مقامات اوکراین دلیل قطع جریان الکتریسیته به مرکز چرنوبیل را آسیبهای وارده به خطوط انتقال برق از طرف «نیروهای اشغالگر» ذکر کردهاند.
در جریان انفجار راکتور هستهای چرنوبیل در سال ۱۹۸۶ میلادی صدها نفر کشته شدند.
گزارشها از کییف، پایتخت اوکراین از شنیده شدن صدای دستکم سه انفجار مهیب در مرکز این شهر حکایت دارد. هنوز منشاء این انفجارها که صبح روز سهشنبه روی داد مشخص نیست .
دبیرکل سازمان ملل هشدار داد که استفاده روسیه از تسلیحات هستهای حین حملهاش به اوکراین "ممکن" است.
به گزارش شبکه خبری فاکس نیوز، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل دوشنبه به خبرنگاران گفت که تصمیم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پیش از حمله به اوکراین برای قرار دادن نیروهای هستهای خودش در بالاترین سطح هشدار یک "تحول استخوانسوز" بود.
او گفت: دورنمای درگیری هستهای که زمانی "غیر قابل تصور" بود، اکنون به محدوده "احتمال" بازگشته است. زمان آن فرا رسیده که وحشتی که علیه مردم اوکراین ایجاد شده، متوقف کنیم و در مسیر دیپلماسی و صلح قرار بگیریم.
گوترش خواستار حفاظت از تاسیسات هستهای در اوکراین شده و همچنین اعلام کرد که سازمان ملل ۴۰ میلیون دلار از بودجه واکنش اضطراری مرکزی خود را برای کمک به اوکراینیها اختصاص می دهد.
دبیرکل سازمان ملل گفت: این بودجه کمک خواهد کرد تا منابع غذایی، آب، دارو و سایر کمکهای حیاتی به این کشور تامین مالی شده و همچنین کمکهای نقدی ارائه شود.
بی بی سی نوشت: یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا گفته است که پیشروی روسیه در اوکراین تقریبا در همه جبهه ها از حرکت بازایستاده.
به گفته این مقام از جمله پیشروی نیروهای روسیه به طرف کی یف، پایتخت اوکراین، تغییر ملموسی نکرده و این نیروها هنوز در اطراف فرودگاه هوستومل مستقرند. این فرودگاه در شمال شرقی شهر قرار دارد.
این مقام افزود که کاروانی شامل ۵۰ تا ۶۰ وسیله نقلیه به طرف ایزیوم در جنوب شرقی خارکیف در حرکت است.
اما به گفته آنها تا این جان نشانه ای در دست نیست که روسیه درحال تقویت نیروهایش با ارسال مهمات یا سربازان تازه از داخل روسیه باشد.
«ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین بامداد شنبه گفت که روسیه نتایجی که از حمله به اوکراین به دنبال آن بود را بدست نیاورده است.
وی در ادامه سخنانش گفت که در حال حاضر دور چهارم تحریمها علیه روسیه در حال آماده شدن است.
زلنسکی اضافه کرد: «روسیه تلفات زیادی در اوکراین داشته و مسکو واقعیت را درباره تلفات خود نمیگوید».
رئیس جمهور اوکراین همچنین خبر داد که مذاکرات با روسیه روز سهشنبه نیز ادامه خواهد یافت.
زلنسکی به موضوع انتقال غیرنظامیان از شهرهای اوکراین نیز اشاره کرد و گفت که 3040 غیرنظامی روز دوشنبه از ماریوپول منتقل شدهاند و تمام تلاش خود را انجام میدهیم تا زندگی در این کشور به حالت طبیعی بازگردد.